Hier een veel gevraagd blog over wat je kunt doen als het klaren van je oren tijdens het freediven niet heel makkelijke gaat. Vroeger of later gebeurt dit elke freediver die iets dieper wil komen. Het is dus onderdeel van de sport om dit goed te leren. DUS de allerbelangrijkste tip is:
#1 Gun jezelf de tijd om te leren!
Stel dat je gewoon een leuke cursus wil doen en je gaat freediven; prima! Tegen jou heb ik het eigenlijk niet. Ik heb het tegen iemand die dit een gave sport lijkt en denkt daar wil ik me tijd aan besteden en ik wil een freediver worden. Voor jou heb ik dit artikel geschreven, want
Het klaren van je oren is een vaardigheid en kun je dus leren!
en net als dat er mensen zijn die met 9 maanden al kunnen lopen en mijn kids ‘pas’ met 14 maanden zo is het ook met freediven. De één kan direct tot 20 meter klaren en een ander heeft er meer moeite mee. Eerlijk gezegd vallen de meeste mensen in de tweede categorie. Daarom nog wat meer tips.
#2 Ontspanning is een voorwaarde
Het is best spannend om iets dieper te gaan. Hoe minder spanning er is, zowel mentaal als fysiek, hoe groter de kans dat het klaren makkelijker gaat. Hoe vertrouwder je bent in het water, hoe beter dat gaat. Alleen al veel in water zijn helpt. Een freedivecursus helpt.
Ontspan met name je nek en gezichtsspieren en klaar zachtjes!
#3 Klaar de hele tijd
Start met klaren aan de oppervlakte. Super belangrijk!
Ga daarna zoveel mogelijk klaren. Je kan niet te veel klaren, enkel te weinig. Een tip als je moeite hebt met timen. Doe het bijvoorbeeld telkens als je een been naar voren duwt. Oren wil je als freediver bij voorkeur niet voelen en discomfort en pijn horen er dus NIET bij.
#4 Voorkom snot in je holtes
Dit is een belangrijke en je kunt daar meer aan doen dan je denkt. Naast de Otrivin Duo spray die we aanraden als je wat snotgevoelig bent is ook je eetpatroon redelijk vaak van invloed. Veel mensen reageren bijvoorbeeld op melkproducten met meer slijmvorming. Ook in de holtes. Dat is niet handig voor een freediver, dus experimenteer er eens mee en laat een weekje de melkproducten staan. Ook een goede hydratatie helpt mee om eventueel snot te verdunnen wat weer meehelpt om de buis van Eustachius makkelijker te kunnen openen.
#5 Je hoofdpositie
Houd je hoofd in een neutrale positie. Veel duikers die niet opgeleid zijn kijken vooruit met het hoofd in de nek. Deze houding zorgt dat je buis van Eustachius meer wordt opgerekt en daardoor minder soepel is om te klaren. Gedurende je cursus wordt er gewerkt aan de juiste lichaamshouding om zo effectief mogelijk te freediven.
#6 Oefen met een Otovent
Een Otovent is oorspronkelijk bedoeld voor kleine kinderen met een ‘lijmoor’. De buis van Eustachius gaat nog niet makkelijk automatisch open en dicht wat kan leiden tot oorontstekingen. Het helpt ook bij freedivers die minder makkelijk kunnen klaren. Plaats het bolletje tegen 1 neusgat en houdt de andere dicht en blaas de ballon op met je andere neusgat. Doe dit 2 weken lang dagelijks voor 5-10 minuten en ga dan weer het water in om te oefenen met klaren. Grote kans dat het al een stuk makkelijker gaat. Lukt het nog steeds niet? Volg de klaarworkshop. Daar krijg je ontzettend veel oefeningen om goed te leren klaren.
#7 Moeite met klaren in koud water?
Probeer eens of oordoppen werken voor je. Deze zorgen dat er slechts een klein beetje water in je oor komt. Dit wordt door je huid verwarmt en veel mensen vinden het makkelijker om te klaren met warme trommelvliezen dan met koude.
We hopen dat je veel met deze tips kan. Ga vooral oefenen met een opgeleide buddy en heb veel plezier!
Hoe kun je goed klaren met een oorbuisje
Beste Anita,
Met buisjes in de trommelvlies wordt duiken afgeraden. Je hebt een goed gesloten trommelvlies nodig om goed te kunnen klaren. Door het drukverschil kun je met buisjes wat duizeligheid ervaren. Dit is de reden dat het wordt afgeraden.
Met vriendelijke groet, Nanja van den Broek