De tien geboden voor meer wilskracht
Wilskracht; de ene persoon lijkt het in overvloed te hebben en de ander kan nog geen chocolaatje weerstaan? Is wilskracht een gegeven of is het trainbaar?
Neurologisch onderzoek heeft aangetoond dat de plasticiteit van de hersenen oneindig is. Waar we ooit dachten te zijn zoals we zijn, blijkt nu dat we met elk ander denkpatroon wat we aannemen er een aantoonbaar nieuwe verbinding in de hersenen wordt gemaakt. Ergens logisch ook, want ben je nu echt dezelfde persoon als 10 jaar geleden? Eet je nog dezelfde dingen, geloof je nog dezelfde dingen, heb je nog steeds dezelfde gewoonten? Of zie je al in dat ook jouw hersenen plastisch zijn?
Daarom hierbij 10 stellingen die helpen jouw brein te veranderen in een (nog) wilskrachtig(er) brein.
- Niet proberen, maar doen. Betrap jezelf er eens op hoe vaak je het woord ‘proberen’ gebruikt. Als je dit merkt haal dan eens het woord weg en ga het gewoon doen. Wat doet dat met je gevoel? Ja, anders, he? Het helpt zeker!
- Zorg voor een stok achter de deur Ga rennen met een maatje of investeer veel geld in je sport. Nanja: “Wie een peperduur surfboard heeft gekocht, laat hem echt niet verstoffen.”
- Stel kleine, haalbare doelen Niet meteen de Everest, maar eerst de heuvel op de hoek. Eerst de overkant van het zwembad en dan zeker het keerpunt er bij. Voor je het weet ben je zo een paar keerpunten verder.
- Geloof volledig in het einddoel Geef twijfels geen kans en stapel alle successen. Tel je successen in plaats van je falen. Elke faling wordt door wilskrachtige mensen gezien als een manier om van te leren en te kunnen verbeteren.
- Denk positief Karin Prins (marathonzwemster en Nederlands recordhouder dynamisch zonder vinnen): “Wie opkijkt tegen 10 kilometer, kan ook denken: lekker even wat tijd voor mijzelf.”
- Train met handicaps Train juist eens bij heel slecht weer of zonder te eten. Nanja: “Het maakt je flexibel en zorgt voor extra gereedschap. Juist van je fouten leer je het meest.”
- Houd een logboek bij Log niet alleen afstanden en tijden, maar juist ook ervaringen op het mentale vlak. Welke gedachtes waren belemmerend? Welke niet? Loggen leert je jezelf kennen.
- Bouw automatismen in Herken obstakels en bedenk – met je logboek – succesvolle tactieken om ze aan diggelen te slaan.
- Schreeuw je droom van de daken “Natuurlijk is het eng”, weet Nanja. “Maar wie echt gelooft in het behalen van zijn einddoel, zal dit aandurven.”
- Wees lief voor jezelf Judith van de Griendt (coach van verschillende NL recordhouders en een wereldrecordhouder): “Wie milder is naar zichzelf, corrigeert sneller zijn fouten.”
Wat zou jij hier nog aan willen toevoegen? En in welke herken je jezelf het meest?
Manier 10, zo cool om te doen 🙂